28.2.2019

17.16 Lääkkeen vaihto vai ei?

Kävin eilen psykiatrilla. Miten sitä edelleenkin hieman jännittää mennä sinne, vaikka paikka on tullut tutuksi tämän neljän vuoden aikana. Kerroin psykiatrille tilanteen ja nykyisen ferritiiniarvoni (10.1). Hänen mielestään ferritiiniarvo on todella matala. On hyvä, että olen saanut rautakuurin, mutta hän ei usko oireeni johtuvan siitä.

Testejä, testejä, testejä…

Tein viisi erilaista testiä ja keskustelimme tuloksista. Kuten arvelinkin, en ole kunnossa. En kuitenkaan ole sairastunut mihinkään uuteen mielenterveyssairauteen. Tämä oli helpottavaa kuulla. Omasta mielestäni väsymys tuottaa minulla niin paljon ongelmia, että testitulokset ovat mitä ovat. Niissä kärjistyi juuri väsymyksen aiheuttamat oireet jaksamisessa ja mielialassa. En koe olevani ”päästäni sekaisin”.

Psykiatrin mielestä minun olisi hyvä aloittaa terapia uudelleen. Hän kertoi, että tarvitsisin ns. henkisen mentorin, että kerran kuussa käyntitiheys riittäisi varmasti. Siinä olen samaa mieltä hänen kanssaan. Olen sitä aiemminkin pohtinut, että tekisi hyvää käydä juttelemassa terapeutin kanssa silloin tällöin.

Mutta niihin oireisiin. Psykiatri kertoi, että lääke jota käytän, saattaa aiheuttaa pitkän käytön jälkeen väsymystä. Olen jo nelisen vuotta käyttänyt kyseistä lääkettä. Hän ehdotti lääkkeen vaihtamista. Uusi lääke sisältää hieman piristäviä vaikutuksia. Aluksi se saattaa aiheuttaa pahaa oloa ja oksentelua. Mutta se helpottaa ajan kanssa. Sairaslomaa voidaan jatkaa, jos en pysty menemään maanantaina töihin.

Kuva: Pixabay.com

Vaihdanko lääkkeen vai en?

Kun lähdin psykiatrilta, olin tyytyväinen. Mutta iltaa kohti aloin tulla epävarmaksi. En jaksaisi aloittaa uutta lääkitystä ja kokea ne kaikki uudet sivuoireet. Ne ovat niin kauheita. Jotenkin pelottavaa ajatellakin, että vaihtaisin lääkkeen. En myöskään halua jatkaa sairaslomaa, koska minulla on töissä kivoja projekteja kesken. Nyt kun olen ollut sairaslomalla, en ole päivisin ollenkaan väsynyt. En tiedä, johtuuko se siitä, että en joudu käyttämään aivojani keskittymiseen ja työntekoon? Sairasloman aikana olen tehnyt siis kaikkea kivaa, en mitään aivoja rasittavaa.

Tänään aamulla olen taas lukenut ferritiinistä artikkeleita, joissa ollaan sekä puolesta että vastaan. Koen edelleen, että oireeni johtuvat varastoraudan puutteesta. Juuri hiusten lähtö, rikkinäiset kynnet, runsaat ”teurastuskuukautiset” ja suunnaton väsymys kertovat raudan puutteen oireista.

Päätös

En kuitenkaan kyseenalaista psykiatrin ammattitaitoa. Hän saattaa olla aivan oikeassa. Mutta jotenkin vaan koen, että minun täytyy katsoa tämä ”ferritiinikortti” ensiksi. Jos väsymys kuitenkin johtuisi siitä? Minulla ei ole mitään hävittävää, vaikka siirtäisin lääkkeen vaihtoa muutamalla kuukaudella ja katson tuon kortin. Muuten minulle jää koko ajan sellainen tunne, että jos se väsymys sittenkin johtui raudan puutteesta.

Olen tässä jo niin kauan paininut näiden sairauksien kanssa, että muutaman kuukauden ”lisäaika” lääkkeen vaihtoon ei tunnu missään. Saan ainakin sitten itselleni varmuuden, olinko oikeassa vai väärässä. Joten päätin aamulla ottaa ns. vanhan lääkkeen ja siirsin uuden lääkkeen sivummalle odottamaan.

Lisäksi laitoin ”anomuksen” facebookin raudanpuute-ryhmään. Tästä ryhmästä mainittiin Teemalta tulleen dokumentin yhteydessä. Ja vielä lopuksi, tilasin ajan gynekologille. Noille ”teurastuskuukautisille” täytyy tehdä jotain. Nehän tyhjentävät rautavarastoni joka kuukausi.

2 kommenttia:

  1. Lääkityksen vaihtoa kannattaa harkita, siirtää aloitusta hetkeksi eteenpäin. Tee, miten koet parhaaksi nyt eli selvitä "ferritiini" asia ensin ja tuumaa lääkityksen vaihtoa sen jälkeen, kun ajatuksesi selvenevät. Usein sitä itse tietää parhaiten miten kannattaa tehdä asiat omalla kohdallaan. Päätös tulee lähteä itsestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta viestistä! Näin aion tehdä :)

      Poista