20.2.2019

17.15 Passitus sairaslomalle

Laboratoriotutkimuksen tuloksia varten minulla oli aika työterveyslääkärillä. Hän kyseli voinnistani ja kerroin, että suunnaton väsymys vaan painaa. Lisäksi hän kyseli miten työtehtävät sujuvat, millainen työilmapiiri meillä on sekä mitä teen töiden jälkeen kotona.

Työtehtävät ovat mielekkäitä, mutta kun en vaan jaksa tehdä töitä. En kertakaikkiaan jaksa, vaikka kuinka yritän. Työilmapiiri on nyt sellainen kuin se on. Ihmiset ovat mukavia, mutta moni valittaa kiireestä ja väsymyksestä. Negatiivisuus on näiden vuoksi ottanut vallan, joka kyllä tarttuu valitettavasti minuunkin.

Matala ferritiini ei ole syy väsymykseeni?

Kilpirauhasarvot olivat tosiaan kunnossa. Lääkärin mukaan ferritiini on matala (10,1), mutta oireeni eivät hänen mielestään johdu siitä. Muut arvot eivät viittaa siihen, että matalasta ferritiinistä kannattaisi huolestua. Olin pettynyt. Olin ollut 110% varma, että vihdoinkin syy tähän väsymykseen on löytynyt. Mutta ei lääkärin mielestä. Hän viittasi, että näitä muotijuttuja aina välillä tulee. 

Jokatapauksessa, sain reseptin raudalle ja ferritiinin arvo mitataan kolmen kuukauden päästä uudelleen. Tämä on hieno juttu. Toivottavasti rautatabletit sopivat vatsalleni.

Kuva: pixabay.com

Sairaslomaa ja aika psykiatrille

Lääkäri oli samaa mieltä kanssani, että tämän hetkiset oireet ja suunnaton väsymys ovat erilaisia kuin aiemmin. Lääkäri antoi minulle lähetteen psykiatrille. Hän haluaa kuulla, mitä mieltä psykiatri on oireistani. 

Lisäksi sain kahdeksi viikoksi sairaslomaa, jonka aikana käyn psykiatrilla. Sairaslomasta olin tyytyväinen, sillä en tiedä miten olisin enää päivääkään jaksanut tehdä töitä. Vaikka olen jo ”konkari” jäämään sairaslomalle uupumuksen vuoksi, tunsin silti myös häpeää. Miten taas kehtaan ilmoittaa, että jään sairaslomalle?

Otettiinko minut tosissaan?

Toisaalta ymmärrän lääkärin päätöksen varmistaa, onko minulla henkisesti kaikki hyvin. Olenko sairastunut masennukseen uudelleen, sellaiseen jota työterveyslääkäri ei osannut tunnistaa? Vaikka pidän työterveyslääkäristäni kovin ja luotan häneen, jäi minulle käynnistä outo olo. Jotenkin sellainen, että kun kerran olen saanut työuupumus- ja masennusdiagnoosin, niin aina viitataan näihin sairauksiin ensimmäiseksi.

4 kommenttia:

 1. Tsemppiä, käytä tuo aika vain reilusti omaan hyvinvointiisi, lepoon ja rauta-arvojen nostamiseen. Itselläni on hyvin paljon jossakin elämäni vaiheessa kirjoitettuna erilaisia diagnooseja, myös masennus, ja sen olen oppinut, ettei esim. väsymystä oireena voi kirjoittaa vain yhden diagnoosin kautta. Itse tuppaan kirjoittamasi tekstin pohjalta ajattelemaan, että ehkä työterveyslääkärisi halusi vain poissulkea väsymyksen "tausta-aiheuttajana" masennuksen, mikä tekee taas hänestä hyvän ja ammattitaitoisen työterveyslääkärin, koska hänen erikoisalaansa ei kuulu psyykkeen jutut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi. Olet ihan oikeassa, ymmärrän kyllä että lääkäri haluaa varmistaa, onko masennus oireiden aiheuttajana vai ei. Itse olin niin varma tuosta ferritiinistä...toivottavasti tämä rautakuuri auttaa väsymykseen.

   Poista
 2. Sun ferritiini on kyllä ihan jäätävän alhainen. Viitearvojen alarajalla riippuen labrasta, mutta lääkärikuntakin keskustelee voimakkaasti raja-arvoista. Syö rautaa muodossa jos toisessakin (myös maksalaatikkoa, verilettuja jne) niiden pillereiden lisäksi. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, joten vetäise rautapilleri vaikka lasillisella appelsiinimehua.

  Voimia toipumiseen! Saadut diagnoosit leimaavat ihmisen, varsinkin mentaalipuolen. Kaikki on sitten korvien välissä, vaikka sullakin on tosi alhaiset varastoraudan arvot. Googletapa, niin löydät paljon tekstejä asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi. Olen nyt lukenut paljon tietoa ferritiinistä ja yhä enemmän olen varmempi, että sen alhainen arvo aiheuttaa oireeni. Toki ymmärrän lääkärin varmistuksen mielen sairaukseen viitaten. Mutta joo, nyt tankkaan itseeni rautaa joka muodossa ja toivon että kolmen kuukauden kuluttua kun arvo mitataan uudelleen, se olisi nousussa.

   Poista