20.3.2018

14.15 Plussat ja miinukset


Olen miettinyt paljon, mitä hyvää ja huonoa työpaikassani on. Kokosin yhteen plussat ja miinukset. Kun katsoo tuota listaa, niin plussaa on todella paljon. Yllätyin itsekin niiden määrästä. Pieniä hyviä asioita, mutta silti tärkeitä kokonaisuudessa. Ehkä nuo plussat luovat tietyllä tavalla turvaa. Helposti voisi katsoa, että minulla on työasiat todella hyvin. Joskus ne olivatkin, kun noita miinuksia ei pahemmin ollut. Mutta nuo miinukset tällä hetkellä… ne ovat todella painavia miinuksia. Ne ahdistavat välillä suunnattomasti.+ Kehitystyö ja projektit
Saan olla mukana sekä vetää palvelumme kehitys- ja projektitöitä. Etukäteen suunniteltujen töiden lisäksi elämme paljon hetkessä ja teemme toimenpiteitä viikoittain.

+ Itsenäisyys ja päätöksenteko
Saan tehdä itsenäisesti töitä ja niihin liittyviä päätöksiä. Esimies ei hengitä niskaan vaan luottaa tekemisiini.

+ Vaikutusmahdollisuus
Sain jäädä edelleen työskentelemään ns. johtoryhmään. Pystyn vaikuttamaan yritystä koskeviin päätöksiin ja olla tekemässä niitä.

+ Joustavuus
Työnantaja joustaa todella paljon. Omien asioiden hoito ja lääkärissäkäynnit onnistuvat aina ilman turhia paineita tai ylimääräisiä järjestelyitä.

+ Lomat
Minulle kertyy vuodessa paljon lomaa. Normaalilomien lisäksi meillä on kaksi upeaa tapahtumaa vuodessa, joista kertyvät ylityötunnit talletan aina tuntipankkiin. Saan pitää lomani ja tuntipankkitunnit milloin haluan.

+ Ystävät
Minulla on muutama ystävä töissä sekä mukavia työkavereita. Meitä on hyvä lounasporukka, joka kokoontuu päivisin yhdessä syömään. Hyväntuulinen tauko katkaisee työpäivän kivasti.

+ Säännöllinen palkka
Säännöllinen palkka tuo turvaa. Olen miettinyt yrittäjyyttä, jossa säännölliset tulot eivät välttämättä ole itsestäänselvyys. Mieheni on yrittäjä, joten on hyvä, että minulla on säännölliset tulot.

+ Lupa sairastaa
Minulla on sellainen olo, että minulla on lupa sairastaa. Jos vaikka romahdan tai uuvun uudelleen, on minun ”helppo” jäädä sairaslomalle. Helppoa se ei todellakaan olisi, mutta helpompaa kuin uudessa työpaikassa.

+ Liukuva työaika ja etätyömahdollisuus
Meillä on tänä vuonna otettu liukuva työaika käyttöön. Mielestäni se on hyvä juttu. Kesäkuun alusta lähtien jokaisella on myös mahdollisuus tehdä etätöitä kotoa käsin. Tämä on hyvä plussa, sillä voin jäädä etätöihin jos/kun töissä alkaa ahdistamaan liikaa.
- En innostu
En oikein innostu enää mistään työtehtävästä. Kaipaan innostumisen tunnetta ja sitä, mitä se saa aikaan minussa. Meneillään oleva kehitysprojekti on saanut minussa pienen, hetkellisen innostuksen, mutta se ei oikein riitä minulle.

-Työilmapiiri
Kuten aiemmin kirjoitin, entisen tiimini huono hyvinvointi paukkuu yli tiimin rajojen. Kärsin siitä, koska en voi olla sitä tuntematta. Olen myös miettinyt, että pitääkö nuo tunteet minun traumaperäistä stressihäiriötä jollain tavalla yllä.

- Ongelmiin ei puututa
Käytöshäiriöt ym. ongelmat saavat jatkua vuodesta toiseen. Osa henkilökunnasta on tuonut esiin pahan olonsa näiden vuoksi, mutta mitään ei tehdä. Ongelmatapauksiin ei puututa.

- Tylsää
En koe työni olevan enää tarpeeksi haasteellista minulle. Kun into puuttuu, työtehtävät tuntuvat tylsiltä. Päivät kuluvat liian hitaasti. Ehkä olen ollut myös liian kauan nykyisessä työpaikassa töissä.


Oli hyvä kirjoittaa nämä paperille. Suosittelen tätä muillekin. Nyt täytyisikin päättää, mitkä painavat vaakakupissa minkäkin verran. Onko lopputulos tasapainossa, plussalla vai miinuksella? Kuinka paljon masennus ja ahdistus ottavat minusta välillä valtaa ja painaa miinusasioita roimasti alaspäin? Kuinka paljon ne vaikuttavat yleiseen hyvinvointiini ja terveyteeni? 2 kommenttia:

  1. Huomannet että vaikka plussia on enemmän, osa miinuksista vastaa montaa miinusta. Esim. Huono työilmapiiri vastaa kolmea miinusta. Tai tylsyys vastaa kolmea jopa neljää miinusta. Ne ovat isoja asioita kaikki miinukset joita kirjoitit. Kysy itseltäsi, mahdoitko kirjoittaa tarkoituksella vähemmän miinuksia kokemastasi lojaalisuudesta työpaikkaan? Et ole sinne mitään velkaa. Huono syy on myös jäädä työpaikkaan kun sinä tarvitset säännölliset tulot miehesi yrittäjyyden takia, tai kun on kiva lounasryhmä. Nuo kuulostavat jo laimeilta tekosyiltä, kumpikaan ei ole edes puolikkaan plussan arvoinen. Kirjoitin sinulle kuukausia sitten ( uuden kirjan kirjoittamisesta ). Itse jahkaan vielä samassa paikassa, pitäen ajatukseni unelmassani, oman yrityksen perustamisessa. Helppo tässä onkin toista neuvoa. Itse jos teen plussat-miinukset taulukon, miinuksia tulee 2/3 aivan helposti, ja ajatuskin siitä masentaa. Työilmapiiri on lähes petollinen, mustamaalausta ja vahingollista juoruilua selän takia, kateutta, tiedon panttausta, ei perehdytystä, palavereissa julkinöyryytystä ja ojentelua. Ja nämä löytyy pelkästään siis huonon työilmapiirin takaa. Pahinta mitä tulee vielä tuohon nöyryyttämiseen ja ojenteluun, se tapahtuu aina niin että on yleisöä. Siksi se aina tuleekin puskista. Johtajaltani saan hyvän tuen ja olen hyvä ja tunnollinen työntekijä, tiedän sen itsekin.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos viestistäsi. Olet aivan oikeassa. Itsekin jälkikäteen mietein, että tulipa paljon plussia, jotka eivät ole oikeastaan isoja plussia. Nuo miinusasiat ovat tosi isoja miinuksia. Hyvä, että laitoit palautetta. Tuli pohdittua näitä asioita uudelleen.

    Kovin epämiellyttävältä tuo sinunkin tilanteesi kuulostaa. Itse tässä olen huomannut, että on kovin vaikea kuitenkin luopua omasta työstä. Onneksi meillä ei ole tuollaista julkinöyryyttämistä. Se olisi kauheaa. Olen sen verran edistynyt, että olen käynyt mol.fi sivuilla muutamia kertoja katsomassa paikkakunnan vapaat työpaikat. Myös koulutusasioita olen hieman tutkinut.

    Toivotan sinulle tsemppiä ja jatka unelmointia yrityksen perustamisesta! Mukavaa pääsiäistä :)

    VastaaPoista