17.2.2019

17.14 Alhainen ferritiini

Kävin reilu viikko sitten työterveyslääkärissä tsekkauskäynnillä. Kerroin hänelle jatkuvan väsymyksen tunteen ja kuinka en jaksaisi tehdä töitä. Kaikki ne virheetkin, mitä olen taas tehnyt töissä, oli huoleni aiheena. En selvästikään pysty keskittymään, kun väsymys on niin kova. Töiden lisäksi en arkipäivänä tee kotona juuri mitään. Lääkäri halusi ottaa minusta uudet verikokeet. Jostain minulle välähti tuo julkisuudessa lähiaikoina kovin puhuttu ferritiini. Pyysin, voisiko sen arvon myös mitata.

Laboratorion tulokset

Kun laboratoriokokeen tulokset saapuivat, ensi silmäyksellä kaikki näyttivät hyviltä. Vihreät merkit kaikkien arvojen vieressä kertoivat, että tulokset ovat raja-arvojen sisällä. Kun katsoin tarkemmin, huomasin ferritiiniarvoni olevan 10.1. Raja-arvoksi oli merkitty 10-150. Juuri ja juuri tulokseni ylitti alimman raja-arvon. Mielestäni raja-arvon haarukka oli niin suuri, että päätin googlettaa tietoa ferritiinistä.

Kaikki ne lukuisat artikkelit, jotka löysin ferritiinin vaikutuksista, pääsivät yllättämään minut. Minullahan on monta oiretta, mitä varastoraudan puutos tuottaa. Selittämätöntä väsymystä, jonka en usko tällä kertaa johtuvan työuupumuksesta tai mahdollisesta masennusjaksosta. Muita tuttuja oireita olivat mm. hiusten lähtö, sydämen tykytystä, keskittymishäiriötä, kynsien huono kunto jne. Tuo hiusten lähtökin yllätti minut, sillä olen nyt neljä kuukautta syönyt hiuksille suunnattuja lisäravinteita. Päädyin lisäravintoon, koska minulla lähti niin paljon hiuksia. Lisäravinne ei ole vielä tuottanut toivottua tulosta. Mutta ei ihmekään tuollaisella varastoraudan arvolla.

Muotia vai ei?

Monessa artikkelissa tuotiin myös esiin kritiikkiä, että alhaisen ferritiinin vaikutukset jakavat lääkärit kahtiin. Osa on sitä mieltä, että alhainen ferritiini aiheuttaa paljon oireita, osa taas pitää asiaa muoti-ilmiönä. Monessa artikkelissa luki, että jos ferritiiniarvo on alle 30, se kertoo varastoraudan puutteesta ja asialle pitää tehdä jotain.

Lukemieni artikkeleiden perusteella uskon oireeni johtuvan matalasta ferritiinistä. Toivottavasti myös lääkärini uskoo. Ensi viikolla se sitten selviää.

Tässä uusimpia artikkeleita ferritiinistä:2 kommenttia:

  1. Täällä myös hyvä artikkeli https://www.puhti.fi/tietopaketit/ferritiini/
    Kannattaa mitata myös ainakin d-vitamiini, se liittyy ferritiiniin kanssa.

    VastaaPoista