24.2.2017

8.2. Keho hälytystilassa

Ensimmäinen työviikko takana tänä vuonna ja ensimmäinen terapia myös. Keskustelimme terapiassa onnistuneesta lomasta ja ensimmäisestä työviikosta. Olin myös havahtunut tätä blogia kirjoittaessa, että olen laiminlyönyt esimiestehtävät koko syksyn ajalta. 

Kertasimme tämän vuoksi myös muita syksyn aikana ilmenneitä oireita, toimintatapojani ja tunteita. Sain psykoterapiassa melko selkeän syyn syksyiselle käyttäytymiselleni ja tunteilleni. 

Hälytystila vaatii energiaa toimiakseen, joten tämä selittää jatkuvan väsymyksen työpäivän jälkeen.


Keho hälytystilassa

Aivojen mantelitumakkeen tehtävä on hälyttää muun aivojärjestelmän ja koko kehoa varautumaan mahdollisesta vaarasta. Minulla aivojen mantelitumake on siis koko ajan yliaktiivinen. Sinne on jäänyt kevään 2014 ”oikeudenkäyntiin” liittyvistä asioista pysyvä trauma. Ja nyt se suojelee minua kaikelta tähän traumaan hiukankin viittaavilta asioilta.

Kesäkuussa 2016 jouduin kyseistä traumaa muistuttavaan tapahtumaan. Tiimipalaveri, josta lähdin itkien kotiin, on saattanut aktivoida tämän trauman. Sen jälkeenhän käytökseni on muuttunut. Syksyllä oli pahoja muistikatkoksia, uusi romahdus, minut on siirretty psykiatrille hoitoon jne. 

Säikähtelen koko ajan töissä. Pienistäkin asioista. Jos teen töitä ja joku tulee keskeyttämään minut kysymällä jotain, pelästyn ihan hirveästi. Tämä selittää sen, että mantelitumake varoittaa minun olevan koko ajan vaarassa ja näin suojelee minua. Hälytystila on päällä vain töissä ollessani. Ja tuo hälytystila vaatii energiaa toimiakseen, joten tämä selittää jatkuvan väsymyksen työpäivän jälkeen. Energiavarani ovat lopussa.


Hälytystilan peruuttaminen

Sain ohjeen, että omaa käyttäytymistä voi muuttaa harjoitteluilla. Pitää tavallaan pystyä peruttamaan hälytystila. Kun esimerkiksi säikähdän, pyrin ”puhumaan” itselleni, että mitään vaaraa ei ollut jne. Että tavallaan pystyn itse peruuttamaan hälytyksen. Kuulostaa hassulta ja vaikealta, mutta toisaalta myös järkevältä. 

Kävimme terapeutin kanssa työtilanteeni muutenkin läpi. Voiko työtehtäviäni muuttaa? Entä onko alallani avoimia paikkoja? Koska nyt täytyy alkaa katsomaan ympärille ja nähdä muitakin vaihtoehtoja kuin nykyinen työpaikka. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti