10.2.2017

5.4 Onko burn out muotia?

Minuun sattuu sellaiset lehtijutut, joissa joku julkisuuden henkilö kertoo kärsineensä viikonlopun kestävästä burn outista tai uupumuksesta. Voiko viikonlopun kestävää burn outia olla?

Minun on vaikea uskoa tätä näiden omien taistelujeni vuoksi. Vai kertooko nuo lehtijutut sen, että näistä sairauksista ei tosissaan kunnolla tiedetä mitään? Tarkoitan niitä, jotka kirjottavat nuo lehtijutut, sekä näitä julkisuuden henkilöitä, jotka kertovat näistä selvinneensä viikonlopun aikana. Vai paraneeko jotkut ihmiset todellakin noin helpolla?Miksi burn outista kertominen ei ole häpeä?

Onko se tavallaan itsensä kehumista ja jalustalle nostamista? Nurinkurisella tavalla. Että hei, olen niin kova tekemään töitä, että minulla on burn out.

En itsekään ole kehdannut masennuksesta kertoa kuin muutamille ihmisille. Koko ajan kohdallani on puhuttu työuupumuksesta. Tuntuu, että työuupumuksen vuoksi sairastuminen on jotenkin yleisesti sallittua. Hyväksytympää kuin masennus. Vai kuvittelenko minä vain?

Työhaastatteluissa

On myös ”muotia” sanoa työhaastattelussa omaksi heikkoudekseen, että on kova tekemään töitä, sitoutunut työhön ja olevansa perfektionisti. Luulen, että haastateltava itse ajattelee, että nyt työnantaja arvioi hänet erittäin hyväksi työntekijäksi. Että tästä vastauksesta saa plus-pisteet. Ja niin varmaan joskus käykin. 

Haastattelutilanteissa tuo vastaus särähtää korvaani. Nyt kun olen itse sairastunut, niin haastattelutilanteessa ajattelenkin toisinpäin. Että hei, tuolle henkilölle saattaa käydä samoin kuin minulle. Tavallaan tulee myös paha mieli toisen puolesta. Että hei, älä ole ylpeä tuosta ominaisuudestasi, sillä olet altis sairastumaan työuupumukseen helpommin kuin muut. Sillä tämä on tuskainen taival.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti