10.2.2017

5.2 Lähimuisti – minne se on kadonnut?

On heinäkuu 2016 ja kesäloma. Mitä lähemmäs kesäloma lähenee loppuaan, sen enemmän muisti pätkii. Mitä tein eilen? Mitä kerroit minulle hetki sitten? Miksi laskeminen on vaikeaa? 

Meinasin nukahtaa kesken työpäivän

Kesäloma päättyi ja työt alkoivat. En saanut tartuttua työntekoon. Muisti pätki, tein virheitä. Olin unohtanut ihan perusasioita, joita olin tehnyt monta vuotta töissä viikoittain. Sekoilin sanoissa. 

Ainahan vitsaillaan, että on ollut hyvä kesäloma, kun unohtaa työhön liittyvät asiat.  Eka viikko kuluikin ”lomalta paluu” vitsien heittämisessä. Vaikka sisimmässäni tiesin, että tämä on nyt jotenkin outoa. Väsytti suunnattomasti koko ajan. Meinasin monesti nukahtaa kesken työpäivän. Otin tuntipankista tunteja, jotta pääsin kotiin nukkumaan. Mitä ihmettä tämä nyt oikein on? No, ehkä tokalla viikolla se helpottaa, ajattelin.

Muistisairautta?

No ei helpottanut. Oli pakko tilata lääkäri. Hävetti mennä taas kerran työterveyteen. Olen käynyt siellä mielestäni jo ihan tarpeeksi. Lääkäri halusi pois sulkea mahdolliset muistisairaudet ja sain lähetteen neurologille. Minulta oli aiemmin otettu kaikki verikokeet ja ne näyttivät hyville. Kilpirauhasesta tms. ei ole kyse.

Mitä tein eilen? Mitä kerroit minulle hetki sitten? Miksi laskeminen on vaikeaa? Miksi en muista mitään?


Neurologilta tuli melko tyly tuomio

”Sinulla on kovalevy täynnä. Aivosi käyvät kuin vanha tietokone. Ne ovat täynnä, eikä sinne tallennu tietoa. Tästä johtuu lähimuistin pätkiminen, sanojen hakeminen, väärin toimiminen, läsnäolon puute jne. Sinulla on siis burn out, totaalinen sellainen. Kysymys kuuluukin, miten saat tehtyä kovalevyllesi tilaa? Sinun täytyy löytää keinot vapauttaa tilaa kovalevylle”.

Tuijotin neurologia. Olin kuitenkin helpottunut, että minulla ei ole muistisairautta. Mutta miten olen päästänyt itseni taas tähän pisteeseen?  Mistä johtuu, että aivoni ovat täynnä? Juuri olin neljän viikon kesälomallakin. Ihan parhaalla sellaisella. Enkö ole palautunut töistä vielä neljän viikon kesälomankaan jälkeen? Oliko kevät töissä liian raskas henkisesti?


Työterveys nosti kädet pystyyn 

Käynnin jälkeen palasin työterveyteen. ”Nyt ollaan siinä tilanteessa, että on aika varata aika psykiatrille”. Sain psykiatrille ajan parin viikon päähän. Mielessäni vilisi villejä ajatuksia. Olenko hullu? Olenko tosiaan näin sairas, että minut ohjataan psykiatrille?  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti